Informatie - Jaaroverzicht 2018

Vrijdagavond 19 januari verzamelen de vaandrig, tamboers, vendeliers en verschillende andere leden in ’t Gelagh. In een leuke sfeer wordt de Staatsiedag geproclameerd in het dorp. De volgende ochtend vieren wij de eucharistie in de Joanneskerk. De feestelijke dag staat speciaal in het teken van het vijftig jarig lidmaatschap van onze gildebroeder Loek Vink. Pastoor Ad Kennis en diaken Kees Schrama gaan voor tijdens de H. Mis. De diaken heeft ook een persoonlijk woord voor Loek vanwege zijn inzet in de parochie. In ’t Gelagh wordt een uitgebreide koffietafel geserveerd en aansluitend is de jaarvergadering. Ondertussen komt burgemeester Hans Janssen en heeft een cadeautje bij zich voor Loek en Corry. Hij biedt de jubilaris en het gilde een heerlijke drank aan. De huldiging van Loek Vink door het gilde is de apotheose van de ochtend. Het avondprogramma speelt zich af bij Klei-Atelier op Stal in Heukelom. Gastvrouw is Corinne van Baast. Buurten, spelletjes, de loterij en actief met klei zijn de ingrediënten. Het wordt een gezellig, uitdagend samenzijn. Ook de (klein)kinderen van Loek en hun partners zijn erbij.

Maandag 2 april, tweede Paasdag. Nagenoeg alle leden, hun partners en vriendinnen zijn er. In een bijzondere gezellige sfeer beleven we de eerste buiten activiteit. De geoefende schutters schieten op een geluksblazoen. Vervolgens schiet iedereen met een speciale pijl op en houten paashaas, staand op een houten plaatje op een houten paaltje in het groene gras. Iedereen geniet ervan en gaat met een kleine of iets grotere prijs huiswaarts. Twee verse eieren halen het transport niet. De soep en het worstenbrood zijn op. We hebben er zin in…

De 4 mei-herdenking trekt enkele honderden deelnemers. Voor het derde achtereenvolgende jaar begint die herdenking met de uitvoering van een requiem in de Joanneskerk. Aansluitend volgt onder aanvoering van de vijf Oisterwijkse gilden een stille tocht over De Lind naar het bevrijdings-monument aan de Gemullehoekenweg. De twee minuten stilte wordt alleen verstoord door een koerende duif. De gilden leggen ook een krans bij het monument.

In de tweede week van mei bezoekt aartsbisschop John Baptist Odama uit Uganda Nederland. Hij is ook te gast in de Sint-Jozefparochie. Zondag 13 mei is de aartsbisschop hoofdcelebrant in de eucharistieviering van 11.00 uur in de Joanneskerk in Oisterwijk. Afgevaardigden van verschillende gilden uit de parochie luisteren de viering op en brengen na afloop een vendelgroet.

Enige tientallen gildebroeders en -zusters verzamelen op woensdag 20 juni bij het Moergestelse gilde Sint Joris. Op bijna de langste dag van het jaar schieten de vijf gilden binnen de gemeente om de Gemeentelijke Wisselbokaal. Ondanks een goede score eindigen wij als derde. Vooral de persoonlijke punten van Susanne Knevel en Jeske van Straalen - beiden 13 van de 15 - verbazen iedereen. Zelfs zij zelf... Na een kampronde mag Susanne de eerste prijs in ons gilde in ontvangst nemen.

Zondag 24 juni nemen wij deel aan de Regio Wip Verschieting, georganiseerd door het Sint-Sebastiaangilde in Diessen. Een jaarlijkse wedstrijd van tien handbooggilden. Aan het einde van de middag mag ons viertal (Frank van Loon, Wesley van Straalen, Jeske van Straalen en Jack Goudsmits) de vijfde prijs in ontvangst nemen. Het lukte Frank van Loon net niet om de dagtitel 'koning der koningen' te winnen.

Het gilde Sint Joris in Udenhout organiseert op zondag 8 juli de kringdag van Gildekring Maasland. Hartelijkheid, sportiviteit en oude rituelen voeren de boventoon. Het is warm. Aan het eind van de dag is duidelijk dat wij de 1ste prijs viertal handboog op wip hebben veroverd.

Koningschieten doet het gilde om de drie jaren, op kermismaandag. In de tussenliggende jaren is er een onderlinge verschieting waarbij de gezelligheid het belangrijkst is. De leden en hun partners laten zich op kermiszondag 15 juli verrassen met wat de schietcommissie voorschotelt: het wordt op het gazon schieten op kegels op paaltjes. Anton van Loon mag zich de beste kegel-schutter noemen. De middag is ook een leuk moment om weer eens lekker 'bij te kletsen' en elkaar deelgenoot te maken van de vakantieplannen.

Een mooie herfst-zondag op 14 oktober is het toneel van de afsluiting van het schietseizoen. De handboogschutters schieten op een geluksblazoen. Daarna kan iedereen met de boog van het gilde zich uitleven op de wip. Stukjes hout met cijfers bepalen de volgorde van het meeste geluk. Vijf bekers staan klaar om uitgereikt te worden aan de winnaars van het jaar. Handboog wip: Jo Scholtze. Handboog doel: Jo Scholtze. Handboog doel Ring 1: Wilfred Notenboom, Ring 5: Loek Vink, Ring 10: Jo Scholtze.

Wat is nog meer memorabel?

Loek Vink vertegenwoordigt het gilde op 7 mei bij de uitvaart van Johan van Roessel. Johan was van januari 1982 tot maart 2011 lid van het gilde. Eerst zilverdrager, vervolgens standaard-drager en tevens lid van het bestuur. Hij is 77 jaren geworden.

Zaterdag 12 mei overlijdt Corry Wehmeijer-Zwanenburg (92), koningin van het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan in Heukelom. Loek Vink en Frans en Nel Zoontjens bezoeken namens ons gilde op zaterdag 19 mei de uitvaart.

De afgelopen jaren was wethouder Ina Batenburg namens de gemeente aanwezig tijdens onze Staatsiedag. Zij heeft het altijd als plezierig ervaren. Vanwege de nieuwe samenstelling van het college neemt zij afscheid als wethouder. Dinsdag 12 juni is er een ontmoeting in Tiliander. Hoofdman Peter van Loon en Fans en Nel Zoontjens zijn er namens ons gilde.

Vergaderingen

Het bestuur vergadert op maandag 12 maart en maandag 22 oktober. Door het jaar heen bespreekt het bestuur waar nodig de 'dagelijkse gang van zaken'. De ledenvergaderingen zijn op donderdag 22 maart en dinsdag 13 november.